blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG kubqo
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Chalan, ktorého bavia hry, filmy, knihy a šport. Milujem M*A*S*H, ženy a futbal.
Bazzz



Herecká filmografia Zooey Deschanel, časť 3.
pridal Bazzz 19.8. 2013 o 21:41



Flakes (2007)

Veľmi príjemná, zábavná a značne odľahčená komédia, ktorú si je naozaj najlepšie dať ráno popri raňajkách, ideálne cereáliách. Film nemôže nikoho uraziť, no bohužial ani nadchnúť. Tu sa nehrá na kadenciu gagov či neobvyklých situácií. Práve naopak, téma je taká malicherná ako samotný názov a celý film si udržuje uvoľnenú atmosféru. Scenár sa nikam neponáhľa, postavy sú príjemne svojské a „feel-good“ pocit kaviarne s ceráliami cez tú obrazovku doľahne aj na vás.

6/10

 

Surf’s Up / Divoké vlny (2007)

Výborne naanimovaný a rozpohybovaný animák o tučniakoch (a jednej sliepke) v štýle nízkororozpočtových surfárskych austrálskych drám. Samozrejme ale okorenené o primeranú dávku humoru a nonsensu. Kým sa Divoké vlny držia na rovine parodovania surfárskych filmov z krajiny protinožcov (i s poriadnym prízvukom), tak je všetko fajn. Takisto kvalita animácie je na vysokej úrovni, obzvlášť s vodou sa autori krásne vyhrajkali. Avšak jakmile sa snaží film zdeliť srdiečkový záver a ponaučenie ako to robí 99% ostatných animákov, začína to byť slušná nuda. Proste chýba grácia Pixaroviek (zdravím „Ako vycvičiť draka?) či aspoň nejaký prekvapujúci moment počas celého filmu.

6/10

 

The Go-Getter (2007)

Tento film ma proste zrazil na kolená. Dokonalá esencia všetkého čo človek miluje na indie filmoch. Zaujímavé a civilne originálne charaktery v podaní neskutočne sympatických hercov. Výborne zoskladaný "pesničkový" soundtrack. Občasné vtipné odľahčenie vďaka epizódnym vedľajším postavám. Dráma a rôzne druhy emócií, ktoré Lou Taylor Pucci dokáže preniesť aj na diváka. Je to proste milý, komplexný a zároveň i odľahčený road movie, s jedným twistom, a to, že náš hlavný hrdina auto ukradol a počas cesty si telefonuje s pôvodnou majiteľkou auta. A dokonca sa filmu podarilo aj to čo sa nepodarilo ani 500 Days of Summer či Perks of Being a Wallflower, a to, že kedykoľvek sa ženská protagonistka (do ktorej je hrdina zaľúbený) objaví na scéne, film sa až magicky rozžiari spoločne s úsmevom diváka. Navyše je film ešte lepší na druhé pozretie, keď už divák chápe od začiatku niektorým metaforám či lepšie rozumie konaniu hlavnej postavy. Pre mňa osobne je to najlepší film z nezávislej tvorby aký som mal tú česť vidieť.

10/10

 

Yes Man (2008)

Posledná vlajková loď kariéry Jima Carreyho pojednáva so zaujímavým námetom. Rozvedený a nešťastný muž navštívi prednášku, na ktorej sa zaviaže odpovedať na všetko áno, akokoľvek šialene otázka znie. To zahrňuje všetko od koncertu „progresívnej“ kapely po reklamu na Perské ženy v mailovej schránke. Vďaka tomu stretáva i zaujímavú ženu, do ktorej sa zamiluje. Jim Carrey sa vďaka vyššiemu veku už predsa len trochu krotí oproti filmom v jeho najlepších rokoch, no i napriek tomu si užijete dosť jeho „svalového“ humoru. Výborne ho dopĺňajú i vedľajší herci v podaní Zooey a Bradleho Coopera. Scenár využíva tému naplno, ústredný pár je sympatický a kamera Roba Yeomana dokáže i niektoré banálne momenty pekne podať a zvýrazniť.

8/10

 

The Happening / Udalosť (2008)

Prvý vážny náznak, že to šlo s talentovaným režisérom M. Night Shyamalanom do kopru. Ostatne zápletka o vražednom „vánku“ hovorí sama za seba. Je to presne tak tupé ako to znie. Navyše si nemôžem odpustiť pocit, že keď už sa točilo v R-kovom ratingu (od 18 rokov, v resp. od 21 v USA),tak téma látky, ktorá donúti ľudí spáchať samovraždu sa dala využiť daleko viac (drastickejšie). Našťastie aspoň to, v čom je Shyamalan najlepší – napätie – vo filme vyniká. Bohužiaľ všetko ostatné je mdlé až suchopárne. Slabé dialógy, nefunkčná chémia v páre manželov či absentujúca pointa vážne ťahajú film dole.

5/10

 

Gigantic / Gigantický (2008)

Veľmi svojská nezávislá romantická komédia o 28-ročnom mužovi, ktorý si túži adoptovať čínske dieťa. Jedného dňa mu učarí dcéra jedného zo zákazníkov v obchode kde pracuje, načo sa ich romantický vzťah uberá dosť nezvyklým smerom. Na filme vám musí hodne sadnúť odtažitá réžia, ktorá využíva kontrast netradičného vzťahu zaľúbencov, s rodinou akú by túžil mať každý z nás. Inak sa vo filme nepojednáva o ničom čo by sa vážne vymykalo z žánru. Najextrémnejší prvok je metafora psychickej zábrany hlavného hrdinu v podobe bezdomovca. Proste jednoduchý film so sympatickým hereckým obsadením. Obzvlášť John Goodman si to dáva ako pred desiatimi rokmi v Big Lebowski. Zooey Deschanel ani Paul Dano mu ale neostávajú nič dlžní.

7/10

 

500 Days of Summer / 500 Dní so Summer (2009)

V dnešnej dobe v žánri romantických filmov je niečo nové a zároveň zaujímavé vymyslieť veľmi náročné. 500 Dní so Summer berie ale všetky klišé a známe kľučky romantických komédií, a prostredníctvom nelinearity vyprávania mení tieto prežité procesy vo svoju najsilnejšiu zbraň. Porovnávanie dôb keď to vo vzťahu funguje a kedy nie, je neskutočne zábavné a osviežujúce. Marc Webb predviedol dokonalý režisérsky cit a v každom jednom zábere ponúka instatnú bombu emócií. Či už je to prostredníctvom minimalistých scén, ktoré vďaka kulisám, nasvieteniu a kamere dokáže nabušiť emóciami a krásou (viz scéna vo vlaku v titulnom obrázku). Alebo pomocou skvelého soundtracku, ktorý keď človek kedykoľvek počuje, okamžite si dokáže spojiť s danou scénou filmu. Toto je moderná klasika, ktorú by si mal povine pozrieť i každý muž (vyprávanie je z mužského pohľadu) bez rozdielu na to či i pri pomyslení na romantický film jasá radosťou alebo kričí zúfalstvom.

10/10

 

Your Highness / Princ a Pruďas (2011)

Čáry, máry, fuck! Princ a pruďas je hodne podradný humor, to ale nemení nič na tom, že je to stále humor. Pamiatka vo forme penisu je len špička ľadovca. Problém som mal ale s tým, že okrem parodovania sa film snaží obstáť i v žánri, ktorý paroduje, a tu narážame na problém. Je to hodne hrboľatá cesta. Na vrchole sú prestrelené scény a humor („Magic, motherfucker“!), dole kopcom to ide počas opakovaných či príliš naťahovaných vtipov, alebo ak sa film snaží zároveň byť i poriadnym fantasy. Prekvapivo dobré sú ale efekty a hlavne búranie fantasy archetypov. Danny McBride mi nikdy neprišiel vtipný či dokonca zaujímavý, no našťastie ho zachraňujú vedľajší herci.

7/10

 

Our Idiot Brother (2011)

Paul Rudd je sympaťák snáď aj keby nosil useknuté ľudské končatiny ako náhrdelník. Navyše rolu tak trochu priblblého brata troch sestier mu beznádejnete žerete. Chvalabohu to nie je ten typ blba, čo nevie používať vidličku. Naopak, jeho postava Ned je rojko s idealistyckým nadhľadom na svet. Postupne, i keď nechtiac, naruší život všetkých troch sestier a ukáže im aké v skutočnosti reálie ich vzťahov sú. Príjemný letný filmík na jedno zhltnutie, ktorý nehrá na absurdnosť či originalitu, ale na sympatické charaktery a vtip náhody.

7/10

 

New Girl (TV seriál) (2011)

Po dopozeraní prvých dvoch sérií (tretia ma prísť na jeseň 2013)  môžem s pokojom odporučiť tento seriál niekomu, kto mal rád Priateľov či Ako som spoznal vašu matku. New Girl však dokáže balansovať na tej hrane, keď vzťahy hrajú síce prím, ale stále dokáže prinášať humor aj prostredníctvom epizodických príhod. Alfou aj omegou celého seriálu sú charaktery a herci za nimi. Dôležité je prekusnúť sa cez niekoľko prvých častí a zamilovať sa do postáv. Tie sú fantasticky svojské a originálne. Samozrejme Zooey vedie, no komediálnym zjavením je pre mňa i metrosexuál Schmidt (Max Greenwood). Obzvlášť vo svetle posledných dvoch-troch sezón seriálu Ako som spoznal vašu matku, ktorý sa utápa vo svojích plytkých postavách a opakovaných vtipoch, je New Girl príjemný svieži vánok. Nečakajte nijak sofistikovaný humor, no minimálne táto scéna by sa mala vyučovať na filmárskych školách. Perfektne ukazuje neinvazívny a politicky korektný humor, za použitia klasických komediálnych metód.

8/10

 

Aby som to nejako uzavrel, musím povedať, že na hereckej kariére Zooey Deschanel sa výrazne odráža jej osobnosť. Najmä v druhej polovici, keď už sa nemusela upisovať menším rolám v mainstreamových filmoch. Z filmov 500 Days of Summer a The Go-Getter sa stali pre mňa instatné klasiky, ktoré si môžem pozrieť kedykoľvek na zlepšenie nálady. V poslednej dobe sa naplno venuje seriálu New Girl a preto sa už dlhšie neobjavila v žiadnom filme. Tá rola jej ale sadne, a má viac času sa venovať i hudbe a móde. Dokonca si odrežírovala po prvý krát hudobný videoklip.

Ak sa vám páči moja "kritika", napíšte koment, pošlite správu či si ma pridajte na čsfd. Ďakujem za váš čas.



Prístupov 5950
Kvalita článku
(100%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Recenzia: Kick Ass 2: Na plné gule
[ 24.8.2013] (príspevkov 1)
Herecká filmografia Zooey Deschanel, čas...
[ 19.8.2013] (príspevkov 2)
Herecká filmografia Zooey Deschanel, čas...
[ 17.8.2013] (príspevkov 0)
Herecká filmografia Zooey Deschanel, čas...
[ 12.8.2013] (príspevkov 0)