blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG kubqo
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Chalan, ktorého bavia hry, filmy, knihy a šport. Milujem M*A*S*H, ženy a futbal.
Bazzz



Herecká filmografia Zooey Deschanel, časť 1.
pridal Bazzz 12.8. 2013 o 23:06



Na úvod by sa asi patrilo oboznámiť nevedomých s tým, kto sa za týmto menom skrýva. Zooey Deschanel je herečka, speváčka a textárka. Narodila sa 17.1.1980 v Los Angeles. Poznávacími znakmi sú veľké modré oči, dlhé vlasy a retro oblečenie. Ostatne ona sama sa netají láskou k veciam minulým, obzvlášť sa to odráža na jej hudbe, ktorá evokuje muzikály šesťdesiatych rokov. Okrem toho vraj dokáže hrať na klávesy, bicie, banjo a ukulele. Zooey študovala divadelné umenie na Severozápadnej univerzite, no školu opustila aby sa mohla naplno venovať hereckej kariére.

 

To nás privádza h hlavnému zámeru tohto článku, a to jej filmová kariéra. Prerazila najmä vďaka vedľajšej roli v dráme Camerona Crowea - Almost Famous. Stala sa jedným z predstaviteľov tzv. "Manic Pixie Dream Girl", čo je v skratke termín, ktorý označuje v príbehu ženský charakter, ktorý slúži len na to aby pomohol dosiahnuť šťastie hlavnému mužskému protagonistovi, a pri tom ju vôbec nezaujímalo šťastie vlastné.

 

Dosť bolo ale omáčky, prejdime k hlavnému chodu. Za zhruba jeden týždeň som nakukal takmer celú hereckú filmografiu tejto herečky a tu je môj názor na jednotlivé filmy:

 

 

Mumford / Úspešný Mumford (1999)

Psychológ menom Mumford prichádza do mestečka Mumford vykonávať prax, avšak je v tom háčik. O tom kde je pes zakopaný vám viac nepoviem, lebo film to výborne predáva. V základe je Mumford konverzačná dráma o psychickej terapii, ktorá má výborne napísané dialógy a zaujímavé postavy. Vzhľadom na tému, čo si môže človek viac priať? Ústredná postava v podaní sympaťáka Lorena Deana má ku každej vedľajšej postave úplne odlišný vzťah, a ani jedna z liniek nie je navyše, či príliš krátka. To dáva filmu príjemné tempo. Bohužiaľ sa ale musíte zmieriť s tým, že to nie je nič viac, než ona príjemná oddychovka, ktorú by som obzvlášť odporučil študentom psychológie.

7/10

 

Almost Famous / Na pokraji slávy (2000)

V prvom rade sa musím priznať, že zrovna životopisná hudobná dráma nie je tá pravá šálka kávy pre mňa (človeka čo „onanoval“ nad filmami typu Pacific Rim či Posledný skaut), no naštastie má tento snímok o mladom novinárovi monitorujúcom turné fiktívnej kapely 70. rokov menom Stillwater pár es v rukáve. V prvom rade je to výborná dobová atmosféra. Ono vlastne nie je veľa zapamätovateľných filmov, ktoré by mapovali toto obdobie. Za druhé je to prehršeľ svojím spôsobom vyšinutých charakterov. Bohužiaľ i napriek tomu si nemôžem odpustiť pocit, že buď ich potenciál nebol využitý naplno, alebo film mal byť o dosť kratší (a to som videl kratšiu 122 minútovú verziu!). Kopa zbytočných, alebo nedokončených vedľajších liniek, ktorým chýba potrebná údernosť. Obzvlášť motív lásky medzi hlavnými hrdinami je toho najlepším príkladom, keď sa ale naopak film drží v rovine toho, že ten rockerský život nie je taký ľahký ako sa zvonku zdá, začína byť Almost Famous viac než zaujímavý.
6/10

 

Manic / Bláznivý (2001)

Mladík, Lyle Jensen (Joseph Gordon-Lewitt) je po tom, ako brutálne zmlátil jedného zo svojich rovesníkov, poslaný do psychiatrickej liečebne, aby sa naučil ovládať svoj hnev. Tu stretáva niekoľko poriadne zvrátených charakterov zhruba v rovnakom veku. Film exceluje v dvoch veciach, na ktorých je vlastne postavený. A to napätá atmosféra a herecké výkony. Ostatne v prostredí preplnenom ľudmi, ktorí majú problémy s ovládaním hnevu a sebamrzačením by bolo umenie nevystavať poriadnu atmosféru. Navyše ju nenarušuje ani to, keď sa už konečne niečo stane, lebo Manic výborne graduje a s každou udalosťou naberá na vážnosti. Za takéto výborné odhadnutie pacingu veľký palec nahor pre režiséra Jordana Melameda. Mladí herci, podporovaní Donom Cheadlom sa vo svojich rolách vyžívajú a žmýkajú zo seba maximum. Horšie už je to so scenárom, či zvláštnou kamerou, ktorá mi vôbec nesadla. Celkovo je Manic hodne ťažko stráviteľný kúsok, no na rovine, na ktorú sa sústreďuje funguje výborne.

6/10

 

The New Guy / Z nuly hrdinom (2002)

Tak toto prišlo ako blesk z čistého neba. Podľa všetkého čo som vedel o tomto filme pred tým než som ho videl, to mala byť len ďalšia priemerná teenage komédia o lúzrovi, na americkej strednej škole. Práve naopak. Ak ste videli minimálne jednu alebo dve teenage komédie tohto typu z 80.-90. rokov, a aspoň trochu sa vám páčili, tak s týmto filmom máte vyhrané. The New Guy ich perfektne paroduje a zároveň si je toho faktu vedomý a využíva ho naplno. Navyše je preplnený viac či menej evidentnými odkazmi. DJ Qualls je komediálny génius, doplnený hromadou cameí, a finále ála Statočné Srdce je chutnou čerešničkou na torte. Jedinou mojou obavou je,ako to už u paródií býva, že keď ste predtým nevideli podobný film, New Guy vám prijde len spolovice vtipný.

9/10

 

Big Trouble / Veľké problémy (2002)

Reklamný textár s nízkym sebavedomím, krásna nešťastná manželka, manžel - zločinec, dvaja gangstri, ktorých prenasleduje smola, dvaja frustrovaní nájomní vrahovia, traja mladiství, ktorí sa snažia zabiť jeden druhého striekacími pištoľami, dvaja zmätení policajti, dvaja svojrázni agenti FBI, nádherná juhoamerická slúžka, dobromyseľný naivný tulák žijúci na strome a halucinogénna ropucha. Tak znie výčet postáv tejto šialenej akčnej komédie. A funguje to výborne. Každá postava má čím prispieť, či už je to hláška alebo nejaký šialený čin. Navyše sú herecky výborne obsadené a zahrané. Big Trouble je nabušený komickými situáciami a šialený vývoj príbehu, ktorý sa točí okolo jedného kufríka nepúšťa nohu z pedálu počas celej stopáže.

8/10

 

The Good Girl / Poctivé dievča (2002)

Civilná dráma o žene (Jennifer Aniston), ktorá žije obyčajným a stereotypným životom, až kým jej ho neskríži sympatický mladík (Jake Gyllenhaal) a neobráti naruby. Frustráciu z unáhleného manželstva zrazu vystriedajú lži a podvádzanie. Výkony a emócie oboch hercov sú presvedčivé, no film sa poriadne rozbehne až v druhej polovici, keď si na vás scenáristi nachystajú aj niekoľko zaujímavých zvratov. Problém je, že je to aj tak stále len uzemnená dráma o manželstve. Snímku chýba ešte niečo naviac.

7/10

 

Abandon / Opustená (2002)

Niekto asi strašne túžil zistiť, ako môže vyzerať mysteriózny thriller, ktorého scenár sa zmestí na papierovú vreckovku a ešte stále vám ostane dosť miesta na vyfúkanie nosu. Inak si existenciu tohto filmu neviem vysvetliť. Aby toho nebolo dosť, tak do hlavnej roli obsadili Katie Holmes, ktorej snahu hrať sa dá prirovnať k snahe chromej sliepky túžiacej zabehnúť maratón. Vedľajší herci ju ale svojimi nemími výrazmi rozhodne nenechávajú na holičkách. Paradoxne sa dej rozbehne až v poslednej minúte, akurát škoda, že som ten koniec vytušil už gazilión nemých pohľadov dozadu.

2/10

 

Elf / Vianočný škriatok (2003)

Príbeh o človeku, ktorý si myslel, že je škriatok, opúšťajúcom Severný Pól preto, aby našiel svoju skutočnú rodinu je presne tak infantilný ako znie. Drvivá väčšina humoru je založená na tom, že Will Ferrell (v tesnom elfskom kostýme) sa prvý krát stretá s normálnou civilizáciou, pričom jeho najobľúbenejšie jedlo je javorový sirup a vrchol blaha mu dopraje možnosť vytvoriť vianočnú výzdobu ako z drahého katalógu. Kvalitu filmu pre vás rozhodne to, či vás baví humor typu jedla vytvoreného z 50 typov sladkostí so špagetami alebo sprchovanie sa v sprche vytvorenej pre raz tak malého človeka. Ja osobne som trpel, no naštastie sa občas ukázala Zooey Deschanel s krásnym hlasom, preto aj bodík naviac.

5/10

 

All the Real Girls (2003)

Prízemný, no zároveň i neskutočne pravdivý príbeh o mladíkovi, ktorý hľadá svoje miesto v spoločnosti, ako i prvý naozaj vážny vzťah. Filmu škodí pomalý rozjazd, no akonáhle sa ústredná dvojica (Paul Schneider, Zooey Deschanel) dá dokopy, naberie snímok ten civilný odzbrojujúci smer, aký od amerického nezávislého kina čakáte. Chýba však pevná režisérska ruka, ktorá by mala jasno čo chce povedať a čo je naviac. Prejavuje sa to v zmätočnom strihu a scénach, ktoré sú navyše. Každopádne je ale All the Real Girls viac než zaujímavým pre niekoho, kto práve dokončil strednú, či výšku a ešte stále nenašiel vážny vzťah.

7/10

 

Okrem toho sa ešte objavila Zooey Deschanel aj v dvoch krátkometrážnych filmoch:

 

Whatever We Do (2003)

Videu výrazne chýba úderná pointa akú by mal 20-minútový kraťas obsahovať. Práve naopak, sledujeme dva páry a ich atypický deň, keď zisťujú akú majú skotočnú hodnotu vzťahy s ich partnermi. Keď už kvôli ničomu inému, tak sa to oplatí pozrieť aspoň kvôli obsadeniu – Robert Downey Jr., Tim Roth, Amanda Peet a samozrejme Zooey.

5/10

Odkaz na youtube.

 

House Hunting (2003)

Sympatický pár (Paul Rudd, Zooey) si hľadá nový dom, avšak pomôcť im v tom má trochu zvláštny realitný agent. Chémia v páre funguje na výbornú. Navyše mať komédiu (i keď krátkometrážnu) s atmosférou je počin, ktorý sa len tak nevidí. Všetko funguje tak ako má, akurát chýbajú nejaké vyložené vtipné gagy.

7/10

Odkaz na youtube.



Prístupov 6042
Kvalita článku
(70%) hlasov 3

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Recenzia: Kick Ass 2: Na plné gule
[ 24.8.2013] (príspevkov 1)
Herecká filmografia Zooey Deschanel, čas...
[ 19.8.2013] (príspevkov 2)
Herecká filmografia Zooey Deschanel, čas...
[ 17.8.2013] (príspevkov 0)
Herecká filmografia Zooey Deschanel, čas...
[ 12.8.2013] (príspevkov 0)